Svatební hostina

Svatební hostina a na ni navazující svatební veselice je neformální část svatebního dne. Při jeho tradičním průběhu by součástí svatebního menu měl být oběd a večeře. Oběd se skládá ze čtyř chodů: předkrm, polévka, hlavní jídlo a dezert (což často bývá svatební dort). Oblíbenou formou večeře je raut, který by se měl vyznačovat především rozmanitostí nabídky. Součástí slavnostní tabule by také měl být svatební dort, svatební koláčky a cukroví.

Doporučení: Při výběru menu postupujte uvážlivě se znalostí stravovacích návyků a zdravotního stavu svých hostů. Pokud je někdo ze svatebčanů vegetarián, respektujte to a objednejte mu speciální menu. Pokud někdo z vašich hostů podléhá ze zdravotních důvodů nějaké formě diety, je nutné se dopředu poradit, čím pohostit a neublížit.

Počítejte s tím, že hostina bude nejvyšší položkou celého „svatebního účetnictví“. Nemalou položkou jsou pak nápoje. Výběr nealkoholických nápojů by měl být rozmanitý a především v období letních měsíců dostatečně bohatý. Při výběru alkoholických nápojů je nutné vycházet z toho, co vaše rodiny a vaši přátelé obvykle na rodinných oslavách či společných akcích pijí. Pokud jste „vinaři“, dbejte především na výběr kvalitních vín, pokud jste „pivaři“, vybírejte restauraci také podle toho, co se v ní čepuje.

Doporučení: Pokud uvažujete o tom, že si na svatbu přinesete vlastní alkohol, vždy se o tom dopředu s restaurací pobavte, vyhnete se tak možným nepříjemnostem v den svatby. Jestliže máte vlastní víno nebo domácí slivovici, pak stojí za to se dopředu domluvit na podmínkách, za jakých si můžete vlastní alkohol přinést. Pokud ale chcete „jen ušetřit“, pak si pečlivě spočítejte náklady se „špuntovaným“, s dodávkou vlastních nápojů a s časem, který vám to vezme. Skutečně se to vyplatí?